top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon

GIRONA I ELS CIRCS. INTRODUCCIÓ

Actualizado: 3 oct 2019

GIRONA I ELS CIRCS.

INTRODUCCIÓ.

Recordo que durant la meva infància vaig tenir la gran sort de poder gaudir d'unes bones tardes de circ. En un principi aquests espectacles, que jo recordi, sols venien per fires però, més tard, fins i tot durant l'any altres carpes d'altres companyies ens visitaren.

Les carpes per a mi, donat la meva curta edat eren immenses, però, en realitat, després de passar els anys i veure altres companyies amb uns circs d'aforament més gran i de carpes que triplicaven la superfície esmentada, vaig entendre que només era un somni. Sols era el principi de trobar una realitat que, més tard, fou reconeguda.

Feia fred, molta fred en aquells anys 50-60 del passat segle per fires. Eren de rigorós hivern; tant és així que la meva mare uns dies abans d'anar al circ ens deia, a mi i a les meves germanes: Tal dia anirem a veure pallassos… i jo, content , ja sabia el que tocava, i el que tocava era posar-se un abric llarg, guants, bufanda i gorro de llana....La sessió de tarda començava entre les 7 i les 8 de la tarda i acabava al voltant de les 10 de la nit. La sortida era per anar molt i molt ben abrigat.

Recordo que de tots els números de l’espectacle els que més m'agradaven eren els dels prestigitadors, malabaristes i pallassos; en canvi, les feres em donaven sensació de pànic, igualment els trapezistes encara que treballesin amb una xarxa protectora.

Però anem al que anava, que no era res més que fer recordar a tots aqueslls que vàrem viure aquells temps com un vertader regal i tenir un moment en la memória per gaudir d'un record que, per a mi, és inesborrable.

He fet recerca; hi ha molts de circs que van visitar-nos en altres èpoques i els he conegut ara; altres que sí que han estat contemporanis de la meva infància; a partir de la meva adolescència vaig deixar aquest esdeveniment de costat. Vaig deixar d'anar al circ però la meva família va ser fidel a l'espectacle durant molts anys; vagi per ells i tots vosaltres aquest petit però condensat recull de dades, que espero us agradin.


D'ABANS DE LA GUERRA ALS GERMANS AMORÓS-SILVESTRINI.


4/9/1927. En una crònica del periodista gironí Helius s’explica que la Devesa de Girona i els circs estan intrínsicament lligats al llarg de la Història. Però jo també puc dir que no sols La Devesa, sinó també altres indrets varen i són avui dia llocs de referència, com la plaça Sibila de Fortià, l’Antic pati de l'Hospici , la Plaça de Braus, la Plaça d'Isabel la Catòlica , avui Joaquim Pla i Dalmau etc ..etc... fins i tot un circ va actuar al Teatre Municipal.


El Diari de Girona a l'any 1927 en un article explica que el famós circ alemany, propietat del Sr KARL KRONE, va pagar 5000 pessetes a l'Ajuntament gironí per poder portar el seu famós espectacle a Girona, tenint com a lloc, donada la seva gran superficie, el Camp de Mart. Però les coses no van fluir i,entre el consistori i el propietari, al final, l'acord no fou possible i la ciutat es va quedar sense poder gaudir de tal esdeveniment. El diari també fa referència al volum de la seva troupe i animals:

TROUPE

800 PERSONES


CAVALLS

200 ANIMALS


ELEFANTS

24 ANIMALS


TIGRES

45 ANIMALS


LLEONS

36 ANIMALS


En canvi un any més tard ARMANI MONNER va portar a Girona l'espectacle conegut mundialment de BUFFALO BILL que, amb gran èxit, va romandre entre nosaltres alguns dies.


1928. Armani Monner porta a Girona Buffalo Bill.

Un dels primers espectacles de circ de la postguerra fou el Circ Trebol, gestionat per la família ANDREU RIVEL.També el Corzana. Aquest va actuar dins l'escenari del Teatre Municipal; fou un èxit rotund segons les cròniques.


Anys 1940. Un dels circs que ens visitaren.

Anys 1940. Un dels circs que visità Girona.

El 3/11/1946 el Diario Los Sitios explica l'actuació a la nostra ciutat del CIRC DORADO, dels germans AMORÓS-SILVESTRINI. Cal tenir en compte aquests personatges perquè varen tenir un gran pes en la relació, circ-Girona ciutat-. Aquesta companyia va tenir un èxit espectacular, de tal manera que els empresaris van decidir que Girona tindría circ durant molts anys i que la seva presència estava assegurada.


1946. El Circ Dorado marca la pauta i els germans Amorós-Silvestrini decideixen portar el circ a Girona durant molts anys.

L’espectacle que portaven els germans contenia els millors artistes del moment a Espanya, entre els quals figuraven:

Germans Ferrer

Pallassos Pompi, Bimbo i Cia.

Carmencita Torres

Germans Díaz

Los Cinco Rudi Llata


ELS RUDI-LLATA eren un grup de pallassos que treballaren també en el Circ AMERICÀ.

En els anys 50 eren coneguts per tothom els circs ROYAL i CANADÀ; per fires a la ciutat eren les carpes de referència. El Canadà es col-locava a la Plaça Sibila de Fortià i el Royal al Pati de l'Hospici, que feia carrer amb la Gran Via de Jaume I.


Anys 1950. Era una de les carpes de referència per Fires.

Anys 1950. Un altre circ de referència per Fires.

D'aquelles actuacions destaquem els pallassos EMY,GOTI i CAÑAMON en el Royal i la domadora de tigres MARFA LACORZ en el Canadà. Era costum per part dels dos circs, els darrers dies de fires, aplegar les millors actuacions de les dues troupes i muntar un espectacle compartit. Les dues carpes presentaven el mateix espectacle remodelat.

La companyia dels germans es va anar fent gran i més gran, de tal manera que, amb el temps, ens varen visitar els mateixos circs però amb carpes de molta més superfície; així venen a Girona noves actuacions amb nous noms del circs:

BRITANIC CIRCUS.

CANADÀ CIRCUS.

CIRC CONTINENTAL.

CIRC IMPERIAL DE FRANÇA.


ANYS 1950. Emy, Goti i Cañamon, els magistrals pallassos del Circ Royal.

Anys 1950. Programa de mà del Canadà Circus.

Les noves companyies tenien sempre una gran acollida i l'èxit estava assegurat. Cal recordar que l'any 1962 el CIRC CONTINENTAL va anunciar la seva arribada, fent la caravana una entrada triomfal fins a arribar a La Devesa i allí, en menys de dues hores i davant l'expectació de la multitud aplegada, es procedí al muntatge de la carpa en menys de dues hores. Per aquells temps era quelcom insospitat.


1962. El Circ Continental s'instal·la a la Devesa.

1962. El Continental presenta la seva estrella TARAS-BULBA.

1962, El domador Taras Bulba s'emportà l'èxit.

En aquest espectacle cal destacar el domador de tigres TARAS-BULBA, veritable figura de la troupe.

Vull ressaltar també que, al costat de la carpa, hi havia els petits zoològics dels animals que participaven en les atraccions. La gent podia visitar-los.


El Circ Continental instal·lat a la Devesa.

Continuarà.

Antoni Bordas i Belled


DADES BIBLIOGRÀFIQUES:


CRDI de l’AJUNTAMENT DE GIRONA.

BLOC DE CIRC DE MANEL BARRERA.

RECULLS DE RAMON BECH A LA REVISTA ZIRKOLIKA. Arxius personals.

CARTELLS DE CIRC DE RAFAEL CASTILLEJO.COM.

CARTELLS DE CIRC DE TODOCOLECCION.NET.

SOM CULTURA.COM.


Comments


© 2023 by Lovely Little Things. Proudly created with Wix.com

bottom of page