top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon

GIRONA I EL CIRC. 3ª part

GIRONA I EL CIRC. (3ª PART).

Ens els anys 1960-1970 també fou habitual , durant el període d'estiu, veure, a la “PLAÇA DE BRAUS”, un espectacle taurí, denominat “EL EMPASTRE o EL BOMBERO TORERO” en els qual destacaven un grup de “nans, vestits de toreros que feien de trapelles davant d’un un petit brau. Salts, tombarelles, caigudes, cops... tot un seguit de “gags” per la mainada i per la que no era tan mainada. Abans de començar l'espectacle es torejava un brau amb les normes establertes.




A l'any 1968, ens visitaren els circs “HUNGARIA i MILÁN “.



Des dels anys 1972 al 1990, dues vegades ens visita a Girona un dels circs més importants que han trepitjat la nostra ciutat. Sempre instal·lat a la “Plaça de Braus”; es tracta del “CIRC AMERICANO”, de tres pistes.



L'any 1975 el pavelló municipal de la Devesa està de festa; la mainada revolucionada. Ens visiten els pallassos de la TV. “GABY, FOFÓ, FOFITO, MILIKi i MILIKITO”, una família que deixà la seva petja a Girona en la mainada i en totes les famílies del moment.


El 24 de febrer de 1982 ens visita el famós “CIRCO RUSO” , dirigit pel domador de lleons “ÁNGEL CRISTO”. Destacava també un número d'elefants sota la doma de la coneguda “BÁRBARA REY”.




En aquesta estada el domador Ángel Cristo en qüestió fou atacat per un lleó , que el va agredir amb les seves urpes. El domador fou ingressat a l'hospital de Girona. L'accident no va tenir conseqüències.



El 1993 el “CIRC MEDRANO” s'instal·la a “LA DEVESA”.




A partir de l'any 1997 , dir un circ a Girona per fires és dir “RALUY”. Va fundar aquest circ, LLUÍS RALUY IGLESIAS en els anys 1970.

L'any 2013, JORDI BORDES, del PUNT DIARI, parla sobre el gran circ contemporani i fent referència a l' esmentat circ diu: Ha sigut i és un dels espectacles més grans de circ que últimament han visitat la ciutat, però sempre ubicat en diferents llocs . A l'any 2018, per manca d'acord amb l'ajuntament el circ es va traslladar a SARRIÀ DE TER.

Un altre circ va guanyar la subhasta : fou el CIRC ITALIANO; de totes maneres el públic no va deixar d'anar-hi. Els seus números habituals de “llit elàstic”, “pallassos”, “malabaristes” i “trapezistes” són ja tradició entre el públic gironí.





A l'any 2011, adopta un “ OS PANDA” mecanitzat, construït aquí a Espanya per una empresa madrilenya,”KREAT”, que també té de clients la coneguda “20 th, CENTURY FOX”, “GARAGE FILMS” i “LEE FILMS”. Hem de recordar que, a partir de 2004, diversos països de la unió europea varen decretar la no utilització d'animals en els espectacles de circ. El PANDA mecanitzat es deia YU.

És el 2016, quan el circ RALUY, passa a denominar-se RALUY LEGACI, cosa que es deu al llegat del pare Raluy als seus fills, LLUÍS, CARLES, EDUARD i FRANCIS RALUY TOMAS.


LLUIS RALUY IGLESIAS abans de regentar el seu circ ho va fer amb un altre ,el ” CIRC RINGLAND”. Aquesta carpa treballava majoritàriament a PORTUGAL i ESPANYA.

Quan va fundar el seu circ , des d'un principi, la seva idea fou rodejar la carpa amb antics vagons restaurats, creant el que es considera el 1r CIRC MUSEU.



L'any 2014 “EL CIRC de NADAL” s'instal·la al pavelló de Fontajau..Un espectacle de molts quirats amb pista de gel.Visita obligada per les festes de Nadal per a la mainada. Els dies d'actuació s'allarguen als 5 dies. El pavelló sempre està ple, l'espectacle s'ho val. Els artistes xinesos s'emporten els millors aplaudiments.Les piruetes a la pista de gel fan que la mainada gaudeixi i tinguin sempre un “ai” al cor. Girona sempre ha sigut un lloc que, tradicionalment ha estat vinculada al circ.



Per acabar aquesta relació cal dir que des del 2017 ens visita un festival de circ dels més importants del món: el “FESTIVAL MUNDIAL DE CIRC, L'ELEFANT D'OR”. S'ubica al Parc de la Devesa, en el transcurs del mes de febrer. En aquest espectacle es poden gaudir de números inèdits i de les més aplaudides figures de circ del món. L'última cirereta del pastís per Girona.



Aquest festival abans es celebrava a FIGUERES, però les diferències entre l'ajuntament empordanès i els organitzadors van acabar amb el fet que abandonessin la capital de l'Empordà i es traslladessin al “CAMP DE MART” de Girona.

El 2018, a la carretera de Barcelona s'instal·la una carpa , la del “CIRC CHARLIE RIVEL, LA CÚPULA DE LES ARTS”. Aquest 2019, però,ha estat retirada. En ella es van celebrar unes sessions de 2 hores, amb 12 atraccions dels principals circs d'EUROPA. Entre ells el circ de BOURGOGNE” (França), KNIE de SuÏssa i KRONE d'Alemanya. Aquest esdeveniment es va fer com a homenatge al gran pallasso d'origen català CHARLIE RIVEL.


ANTONI BORDAS I BELLED (2019).

DADES BIBLIOGRÀFIQUES.

  • Els circs AMORÓS SILVESTRINI.(Punt Diari 2018, PAU LANAO i M.TORNS).

  • Reculls de RAMON BECH a la revista “ ZIRCOLIKA”.

  • CARTELLS DE CIRC de RAFAEL CASTILLEJO. COM.

  • CARTELLS DE CIRC DE TODO COLECCION.NET.

  • SOM CULTURA.COM.

  • /RALUY EN ENCICLOPEDIA QT.

  • LUIS RALUY EN WIKIPEDIA.

  • IRINA O. ON LINE EUROPE.

  • Bloc de Circ de MANUEL BARRERA.

  • CRDI de l'AJUNTAMENT DE GIRONA.

  • LA DEVESA TERRA DE CIRC , Diari El Punt .

Comments


© 2023 by Lovely Little Things. Proudly created with Wix.com

bottom of page